Let op... de hypotheekrente gaat stijgen!
De hoogte van de hypotheekrente verandert nogal eens. Stijgingen of dalingen van de hypotheekrente worden veroorzaakt door:
- Een stijging of daling van het rentetarief
- Een waardestijging of –daling van onroerend goed
- Economische invloeden
- Concurrentie in de hypotheekmarkt
Van al deze factoren speelt de economische ontwikkeling wellicht de belangrijkste rol. Groeit de economie, dan stijgt doorgaans het rentepercentage.
Na de recessie die in 2008 zijn intrede deed, trekt de economie op dit moment fors aan. Ook voor dit nieuwe jaar wordt volop economische groei verwacht. Dit kan leiden tot een stijging van de rentes.
Rentebeleid Europese Centrale Bank (ECB)
De Europese Centrale Bank (ECB) zorgt ervoor dat de hypotheekrente historisch gezien nu nog erg laag is. Dat doet de ECB met maatregelen om de economie te stimuleren. Nu de economie aantrekt worden deze stimuleringsmaatregelen stap voor stap afgebouwd. Hierdoor neemt de druk op de hypotheekrente af. Naar verwachting zal de hypotheekrente in de eerste maanden van 2019 op het huidige lage niveau blijven en zullen daarna de rentepercentages stijgen.
Moeten we in actie komen?
Met een stijging van de rentetarieven in het vooruitzicht is het zeker waardevol om eens kritisch te kijken naar je hypotheek en de daaraan gekoppelde hypotheekrente. Nu de rentepercentages nog steeds historisch laag zijn, besluiten veel mensen hun huidige hypotheek over te sluiten om op die manier te profiteren van de huidige lage rentestand. Ook met inbegrip van de boeterente en de kosten, levert oversluiten vaak een forse besparing in de maandlasten op.
De adviseurs van Andé Feijs Financiële Planners adviseren jou graag over de huidige lage hypotheekrente. Zij kunnen jou helder en duidelijk uitleggen wat voor jou de beste keuze is: oversluiten, bemiddelen of je huidige hypotheek aanhouden. Zo weet je precies of de huidige lage hypotheekrente ook voor jou een voordeel kan opleveren.
Maak een afspraak en kom langs bij ons.